KĄCIK DIETETYCZNO-KULINARNY

Kolejnym tematem naszego środowego spotkania było: Superfoods ( super żywność ) czyli żywność o korzystnym działaniu dla zdrowia, bardzo bogata w składniki odżywcze i związki bioaktywne, budzi coraz większe zainteresowanie i chętnie włączana jest do jadłospisu. Na miano super żywności zasłużyć mogą jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone. Lista produktów, które możemy zaliczyć do super-żywności, jest długa i można podzielić ją na kilka kategorii w zależności od działania.

Nie istnieje jedna lista superfoods. Pod ogólnym hasłem super żywności kryją się różnorodne nieprzetworzone produkty, które powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie: rośliny kapustne, jagody, grzyby, nasiona czy strączki.

Super produkt powinien zawierać składnik, który ma szczególne własności, potwierdzone naukowo. Jest ich naprawdę dużo, a każdy posiada nieocenione własności. Do szczególnych produktów zaliczamy: tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, wiele warzyw i owoców, m.in jarmuż, czosnek, brokuły, jagody acai, jagody goji, orzechy, świeży olej lniany i rzepakowy, kiszonki, ale także jogurty naturalne i wiele, wiele innych produktów.

W krajach Zatoki Bengalskiej oraz w Chinach i we Wschodniej Afryce uprawiana jest bazylia święta – TULSI. Tulsi pochodzi z Indii, gdzie jest bardzo ceniona ze względu na swoje lecznicze właściwości, dzięki którym w medycynie ajurwedycznej zyskała miano eliksiru życia.

Działanie lecznicze TULSI:

1. Rozkurczowe na mięśnie gładkie.

2. Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

3. Obniżające poziom cukru we krwi, przeciwcukrzycowe.

4. Przeciwbólowe, przeciwświądowe.

5. Przeciwzapalne.

6. Wyciągi alkoholowe obniżają gorączkę.

9. Obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Bazylia święta jest przydatna m.in. w leczeniu nieżytów układu oddechowego, astmy, zapalenia zatok obocznych nosa, chorób alergicznych, niestrawności, cukrzycy. Cenna w leczeniu przeziębiania, anginy i grypy. Pomaga przy suchym kaszlu i chrypce. Wzmacnia ogólnie, pobudza krążenie krwi. Zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, trzustkowego oraz jelitowego. Wspomaga procesy trawienia. Pobudza przemianę materii.

GOTU COLA – wąkrota azjatycka

Do korzyści zdrowotnych oferowanych przez gotu kolę zaliczamy między innymi: przyspieszenie gojenia ran, poprawę stanu zdrowia skóry, zwiększenie zdolności poznawczych ( kognitywnych ), łagodzenie zaburzeń nerwowych o podłożu lękowym, leczenie problemów oddechowych, oczyszczanie organizmu, ochronę serca i wsparcie układu krążenia. Gotu cola stosowana jest m.in. w formie świeżych liści jako dodatek do sałatek lub owsianki.

MORINGA  zwana „drzewem chrzanowym” rośnie w Himalajach, jest dość wysokim drzewem 5-10m. Moringa jest niezwykle wytrzymała. W Afryce znana jest ona jako „nigdy nieumierające drzewo”, gdyż rośnie ona na mało wydajnej ziemi, odrasta po wycięciu i jako jedno z nielicznych drzew na ziemi, produkuje owoce w okresie suszy. W naszym klimacie należy traktować jako roślinę tarasowo – domową, gdyż znosi tylko kilkustopniowe mrozy.

Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie -właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.

AWOKADO to owoc, który bardzo łatwo zjeść, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga – awokado jest najkaloryczniejszym z owoców. 

Super-żywność to nie tylko egzotyczne nasiona, owoce czy zioła.

Dynia, jarmuż, siemię lniane, miód czy żurawina, to polskie superfoods.

Zagrożenia superfoods

Stosując superfoods w zbilansowanej diecie należy jednak pamiętać, że wiele z nich, nieumiejętnie stosowanych, może wywoływać wiele niepożądanych objawów. Mogą to być reakcje skórne o charakterze pokrzywki, obrzęki, wymioty, zaostrzenia astmy oskrzelowej, niepożądane interakcje z niektórymi lekami i wiele innych.

Poniżej kilka przepisów na dania na bazie super-żywności:

Superfoods bez dwóch zdań warto się zainteresować. Ich regularne spożywanie może stać się przyczyną poprawy stanu zdrowia oraz samopoczucia.

Sfinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania #poznanwspiera

Opublikowano w Info.