Niekwestionowaną bohaterką ostatnich zajęć kulinarnych była CUKINIA.
Warzywo to należy do rodziny dyniowatych i w języku włoskim znaczy „mała dynia”.
W niektórych rejonach Polski cukinię nazywa się również kabaczkiem, a jedną z jej zalet jest ta, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Oprócz tego cukinia posiada wiele innych właściwości zdrowotnych:
- zawiera: witaminę A, witaminy B1. B2, B3 oraz B6, B9, a także witaminy C, E i K. Zawiera 0.1 g tłuszczów, 1 g błonnika, 1.2 g białka i 3.1 g węglowodanów w 100 gramach. W składzie cukinii nie brakuje też minerałów: sodu, cynku, potasu, magnezu, żelaza, wapnia oraz fosforu.
- Wspomaga działanie układu pokarmowego
Cukinia zwiększa pH soku żołądkowego, dlatego zalecana jest osobom z nadkwaśnością. Zwiększenie pH soku żołądkowego wpływa również korzystnie na trawienie i minimalizuje takie objawy jak bóle żołądka i zgagę. Owoce cukinii można przygotowywać w wersji lekkostrawnej, dzięki czemu świetnie nadają się do jedzenia przez osoby z wrzodami żołądka i wrzodami dwunastnicy. Cukinia zawiera niewielkie ilości błonnika, nie obciąża więc mocno układu pokarmowego.
- Wspomaga wzrok
Cukinia, jak i inne warzywa żółte, pomarańczowe lub czerwone zawiera karetonoidy, a konkretnie luteinę i zeaksantynę. Koncentrują się one w oku – zeaksantyna znajduje się w strefie najostrzejszego widzenia, natomiast luteina głównie na peryferyjnych częściach siatkówki. Warto więc spożywać cukinię, która zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej.
- Wspomaga odchudzanie
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. 100 g cukinii to tylko 21 kcal, dlatego warto przygotować z niej zdrowsze i dietetyczne odpowiedniki ulubionych przekąsek: frytek czy chipsów. Można też dodawać ją jako zagęszczacz do sosów, dzięki czemu uczucie sytości utrzyma się dłużej. Co więcej, cukinia wspomaga przemianę materii i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
- Polecana diabetykom
Spożywanie cukinii zaleca się osobom chorującym na cukrzycę. Nie tylko dlatego, że, jak wspomniano, ma ona niski indeks glikemiczny, ale nie podnosi też poziomu glukozy we krwi.
- Dla kobiet w ciąży i dzieci
Cukinię nie tylko można spożywać w ciąży i w czasie karmienia piersią. Jest to nawet, ze względu na zawartość w niej kwasu foliowego, zalecane. Cukinię mogą też spożywać najmłodsi i to już od 6. miesiąca życia. Także dzięki temu, że – jak wspomniano na początku artykułu – nie zawiera ona metali ciężkich, jest więc warzywem stosunkowo bezpiecznym.
- Dla zestresowanych
Cukinia zawiera witaminy z grupy B, a te nie tylko poprawiają koncentrację i pamięć, ale i pozwalają poradzić sobie z okresami obniżonego nastroju, stresem, jednak oczywiście tylko w tych przypadkach, gdy stan emocjonalny danej osoby nie wymaga jeszcze wizyty u psychologa czy psychiatry.
Dzięki swoim licznym zaletom cukinia znalazła zastosowanie w kuchni. Na jej bazie przygotowywane są zupy, można ją grillować, dodawać do leczo, ratatouille, zapiekanki. Smaczne są również placuszki i ciasto z cukinii. Także kwiaty cukinii można jeść na surowo, smażyć, faszerować, grillować czy marynować. Sprawdzą się w potrawach na słodko i na słono.
A oto kilka przykładowych przepisów z wykorzystaniem cukinii.






Kolejnym tematem spotkania było: SUPERFOODS czyli SUPER ŻYWNOŚĆ.
Tym tematem zajmiemy się w innym terminie.
Dla przypomnienia: zajęcia z dietetyki dla członków klubu odbywają się w środy od 15-18 w aplikacji ZOOM.
Serdecznie zapraszamy!
Sfinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania #poznanwspiera
