KĄCIK DIETETYCZNO-KULINARNY

Niekwestionowaną bohaterką ostatnich zajęć kulinarnych była CUKINIA.

Warzywo to należy do rodziny dyniowatych i w języku włoskim znaczy „mała dynia”.

W niektórych rejonach Polski cukinię nazywa się również kabaczkiem, a jedną z jej zalet jest ta, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Oprócz tego cukinia posiada wiele innych właściwości zdrowotnych:

Cukinia zwiększa pH soku żołądkowego, dlatego zalecana jest osobom z nadkwaśnością. Zwiększenie pH soku żołądkowego wpływa również korzystnie na trawienie i minimalizuje takie objawy jak bóle żołądka i zgagę. Owoce cukinii można przygotowywać w wersji lekkostrawnej, dzięki czemu świetnie nadają się do jedzenia przez osoby z wrzodami żołądka i wrzodami dwunastnicy. Cukinia zawiera niewielkie ilości błonnika, nie obciąża więc mocno układu pokarmowego.

  • Wspomaga wzrok

Cukinia, jak i inne warzywa żółte, pomarańczowe lub czerwone zawiera karetonoidy, a konkretnie luteinę i zeaksantynę. Koncentrują się one w oku – zeaksantyna znajduje się w strefie najostrzejszego widzenia, natomiast luteina głównie na peryferyjnych częściach siatkówki. Warto więc spożywać cukinię, która zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej.

  • Wspomaga odchudzanie

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. 100 g cukinii to tylko 21 kcal, dlatego warto przygotować z niej zdrowsze i dietetyczne odpowiedniki ulubionych przekąsek: frytek czy chipsów. Można też dodawać ją jako zagęszczacz do sosów, dzięki czemu uczucie sytości utrzyma się dłużej. Co więcej, cukinia wspomaga przemianę materii i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.

  • Polecana diabetykom

Spożywanie cukinii zaleca się osobom chorującym na cukrzycę. Nie tylko dlatego, że, jak wspomniano, ma ona niski indeks glikemiczny, ale nie podnosi też poziomu glukozy we krwi.

  • Dla kobiet w ciąży i dzieci

Cukinię nie tylko można spożywać w ciąży i w czasie karmienia piersią. Jest to nawet, ze względu na zawartość w niej kwasu foliowego, zalecane. Cukinię mogą też spożywać najmłodsi i to już od 6. miesiąca życia. Także dzięki temu, że – jak wspomniano na początku artykułu – nie zawiera ona metali ciężkich, jest więc warzywem stosunkowo bezpiecznym.

  • Dla zestresowanych

Cukinia zawiera witaminy z grupy B, a te nie tylko poprawiają koncentrację i pamięć, ale i pozwalają poradzić sobie z okresami obniżonego nastroju, stresem, jednak oczywiście tylko w tych przypadkach, gdy stan emocjonalny danej osoby nie wymaga jeszcze wizyty u psychologa czy psychiatry.

Dzięki swoim licznym zaletom cukinia znalazła zastosowanie w kuchni. Na jej bazie przygotowywane są zupy, można ją grillować, dodawać do leczo, ratatouille, zapiekanki. Smaczne są również placuszki i ciasto z cukinii. Także kwiaty cukinii można  jeść na surowo, smażyć, faszerować, grillować czy marynować. Sprawdzą się w potrawach na słodko i na słono.

A oto kilka przykładowych przepisów z wykorzystaniem cukinii.

Kolejnym tematem spotkania było: SUPERFOODS czyli SUPER ŻYWNOŚĆ.

Tym tematem zajmiemy się w innym terminie.

Dla przypomnienia: zajęcia z dietetyki dla członków klubu odbywają się w środy od 15-18 w aplikacji ZOOM.

Serdecznie zapraszamy!

Sfinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania #poznanwspiera

Opublikowano w Info.