Tłusty czwartek kojarzy nam się z pączkami, chrustem i wieloma licznymi smakołykami. W tym roku tłusty czwartek wypadł 8 lutego. Tego dnia członkowie Świerczewskiego Kręgu zebrali się aby zgodnie z pradawną tradycją świętować odejście zimy i nadejście wiosny.
Obecnie w tłusty czwartek tradycyjnie pieczemy pączki, oponki, chrust (lub faworki) – te wszystkie wypieki mają przypominać nam o zbliżającym się czasie postu i wyrzeczeń. Tradycji pieczenia należy upatrywać w praktycznym podejściu naszych pradziadków. W dawnych czasach to właśnie te wypieki były doskonałym sposobem pozbycia się zmagazynowanego na zimę tłuszczu.
Dlaczego więc czwartek? Zawdzięczamy to naszym pradziadkom, którzy pragnęli wydłużyć czas hucznego świętowania końcówki karnawału i zaczynali zabawę na tydzień przed Wielkim Postem. I tak w tradycji zostało do dziś.